Glad Midsommar
I Sverige är det vanligaste firandet av midsommar knutet till dans kring en midsommarstång – en lövad och blomprydd stång eller påle, antingen i form av ett kors med kransar hängande från tvärslån eller en eller flera större kransar som hänger i band och omsluter pålen.
Man bildar ringar och dansar kring stången, medan man sjunger de kända lekvisorna. Midsommarstången kan även kallas majstång. Att ha en blomsterkrans i håret är vanligt under midsommar, främst bland barn och kvinnor. Man kan binda dem med björkris eller ståltråd som bas och därvid tillfoga blad och blommor.
Knutet till midsommar finns också en stark tradition av alkoholkomsumtion i samband med firandet...
Ja, så skriver Wikipedia.
Men tänk på att det går jättebra att ha kul utan alkohol också och man mår väldigt mycket bättre dagen efter. Något som är extra viktigt för mig och andra med anknytning till Södra Stavsudda för där har man sedan många år en tradition att dansa runt stången på midsommardagen i stället...
Den absolut vanligaste frågan på Möja på midsommarafton är: "När börjar dansen kring stången?" och det absolut vanligaste (och enda) svaret är: "Vet inte riktigt..." Men någonstans, någon gång börjar den och ett hett tips är att kika i byarna vid ett-tiden, eller kanske två...(bilden från firandet i Löka häromåret)